Allergiás nátha

Az allergiás nátha vagy szénanátha az orr és az arcüregek olyan gyulladása, amelyet valamilyen allergén (por, penészgomba, állati szőr, virágpor stb.) vált ki. A betegség  krónikus, éveken, akár évtizedeken át tart. Panaszokat folyamatosan az év egészében okoz vagy csak bizonyos hónapokban, szezonálisan.

Tünetei orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, orrviszketés és torokviszketés. Nagyon gyakran társul hozzá a szem allergiás gyulladása is. Az allergiás náthában szenvedő betegek negyedénél, felénél idővel asztma is kialakul. Ezért nagyon fontos, hogy az allergiás náthát időben felismerjük, kezeljük.

A szénanátha diagnózisa. Az allergiás nátha diagnózisának felállításához a részletes kórtörténet, allergia vizsgálat, ill. bizonyos esetekben fül-orr-gégészeti vizsgálat, arcüreg röntgen esetleg CT szükséges.

A szénanátha kezelése. 

Minden esetben alapvető a kiváltó allergének lehetőség szerinti kerülése. 

Amennyiben az allergén kerülése nem eredményez panaszmentességet a nyugati orvoslásban gyógyszeres kezelés, a fényterápia, ill. az immunterápia áll rendelkezésünkre a tünetek enyhítése érdekében.

A javasolt gyógyszerek között szerepelnek az allergia tabletták, ill. szirupok, antihisztamin tartalmú orrspray-k és a steroidos orrspray-k. Súlyos esetben ezek egymással kombinálhatók.

Enyhe, egész évben jelenlévő és erős, szezonális orrfolyásos, tüsszögéses, szemviszketéses, ill. orrviszketéses tünetek esetén elsőként választandó az allergia tabletta, szirup vagy csepp. Amennyiben emellett sem válik a beteg tünetmentessé kiegészíthető steroidos orrspray-vel a kezelés.

Erős, egész évben jelenlévő és erős, szezonális orrdugulásos tünetek esetén a steroidos orrspray használata javasolt elsőként. Amennyiben emellett sem válik panaszmentessé a beteg kiegészíthető allergia tablettával, sziruppal vagy cseppel a kezelés.

Magyar találmány az ún. fényterápia (Rhinolight-kezelés), amelynek során az orrba helyezett készülék vörös fényt bocsájt ki. Hatására csökken az allergén által az orrban kiváltott gyulladás és így mérséklődnek a szénanáthás tünetek. 

Immunterápia jön szóba közepesen súlyos/súlyos tünetek esetén, ha a gyógyszeres kezelés hatástalan vagy a beteg azt nem tudja alkalmazni. Ennek során nagyon kis adagban éveken át kap a páciens az allergiát okozó allergénből, amelynek hatására az esetek egy részében hosszú idő alatt jelentősen enyhülnek vagy akár meg is szűnnek a tünetek. 

Az ún. sószobás terápia szintén nagyon jól kiegészíti a gyógyszeres kezeléseket.

 

Keressen bennünket bizalommal!   Kapcsolatfelvétel