+36 30 498 6668 (Uray Mónika)
+36 50 138 0608 (Dr. Kocsis Mária)
gyermektüdőgyógyász
+36 30 498 6668 (Uray Mónika)
+36 50 138 0608 (Dr. Kocsis Mária)
Az időszakos allergiás tüneteket legtöbbször növények virágpora (pollenje) okozza, bár a penészgombák szerepe is jelentős. Földrajzi területenként más és más virágporszemcsék válthatnak ki allergiás panaszokat. Hazánkban az évszakok alapján a pollenszezon három fő szakaszra bontható.
Az ételallergia kezelése csak szigorú diétával lehetséges, amit legalább egy, de még célszerűbb két évig tartani.
A tej fogyasztása sok embernél okoz kellemetlen tüneteket, amely azonban nem minden esetben ételallergia következménye.
Az ételallergia kezelése csak szigorú diétával lehetséges.
Az allergiás nátha kezelésének első és legfontosabb lépése az allergiát kiváltó anyagok lehetőség szerinti kerülése. Enyhe esetben ez akár tünetmentességet is hozhat így szükségtelenné válik a gyógyszeres kezelés. Az intézkedések természetesen az adott allergén tulajdonságaitól függőek.
Az ételallergia kezelése csak szigorú diétával lehetséges. Amennyiben a gabonaallergia kisgyermekkorban alakul ki, úgy jellemezően az iskoláskor végére kinövik a gyermekek.
Pollennaptár
Egyes gyümölcsökben, zöldségekben és fűszernövényekben hasonló molekulák találhatók, mint bizonyos virágporokban, és így elfogyasztásuk olyan érzékenységi tüneteket (orrfolyás, orrdugulás, szemgyulladás, nehézlégzés) okozhat, mint a megfelelő virágpor, vagy fogyasztásukat követően szájviszketést, ajakduzzanatot, nyelvduzzanatot, garatvizenyőt, csalánkiütést ritkán hasfájást okoznak.
A csecsemő kiegészítő-táplálását hat hónapos korban el kell kezdeni, mert ezt követően már nem fedezi szükségleteit a kizárólagos anyatejes táplálás ill. a kizárólagos anyatej pótló tápszer.
Az ételallergia az adott élelmiszerre kialakuló immunreakció, amely a vérből vagy bőrpróbával kimutatott ellenanyag (IgE) jelenlétével igazolható.
Keressen bennünket bizalommal! Kapcsolatfelvétel