GYIK: Gyakran Ismételt Kérdések

gyik

 

Mi történik a rendelőnkbe első alkalommal érkező betegeinkkel?
Az alapos kikérdezést, orvosi vizsgálatot, ill. a korábbi leletek valamint háziorvosi kimutatás megtekintését követően a tünetektől és a gyermekek életkorától függően légzésfunkciós vizsgálat, véroxigén szint vizsgálat, ill. allergia vizsgálat történik. Ezt követően a terápia megbeszélése, receptírás és szakorvosi javaslat kiállítása következik és szükség szerint kiegészítő laborvizsgálatokra vagy más orvosi konzultációra szóló beutalót is kapnak betegeink.

Mi történik a rendelőnkbe kontroll vizsgálatra érkezőkkel?
A krónikus légúti betegségek pl. asztma, szénanátha időszakos orvosi kontroll vizsgálatot igényelnek azért, hogy a gyógyszeres terápiát a beteg aktuális állapotához igazíthassuk. Ekkor az előző vizit óta eltelt időszak panaszainak megbeszélését az orvosi vizsgálat és a műszeres vizsgálatok követik. Terápiás tanácsokkal, receptekkel és friss szakorvosi javaslattal látjuk el a gyermekeket a következő vizitig terjedő időszakra.

Mennyi ideig tart az orvosi vizit?
Első alkalommal érkezők 40-60 perces időtartamra számíthatnak. Az időszakos kontroll vizsgálat általában 30 perc, de ha kiegészítő vizsgálat is szükséges ez az idő 40 percre is nyúlhat.

Hogyan történik az allergia vizsgálat?
Nagyobb gyermekeknél (ált. 3 éves kor fölött) a bőrön végzett karcolásos allergia vizsgálatot végezzük el. Kisebb gyermekeknek (ált. 3 éves kor alatt), vagy a vizsgálattól félő kicsiknek laboratóriumi beutalót adunk a vérből végezhető allergia vizsgálatra.

Fájdalmas-e a bőrön végzett allergia vizsgálat?
A bőr fertőtlenítését követően az allergén anyagokat meghatározott rendben felcseppentjük a gyermek alkarjára. Ezt követően a cseppek alatt a bőrt megkarcoljuk egy nagyon vékony fémszál segítségével annak érdekében, hogy a tesztanyagot a bőrbe juttassuk. Ez kevés kellemetlenséggel jár, ami azonban meg sem közelíti a vérvétel okozta fájdalmat. A karcolást követően 20 percig a gyermek a keze megmozdítása nélkül üldögél édesanyjával a vizsgáló asztalnál. Ez idő alatt allergiás reakció esetén viszkető érzés jelentkezhet bőrén. Allergia esetén a bőrön pír, ill. apró csalánkiütés látható.

Mi az a légzésfunkciós vizsgálat?
A légzésfunkciós vizsgálat segíti a hasonló tünetekkel járó tüdőbetegségek elkülönítését, ill. a légúti betegségek súlyosságáról tájékoztatja az orvost. Bizonyos krónikus légúti betegségek gondozása során fontos a betegség lefolyásának és a terápia hatékonyságának megítélésében. A vizsgálat együtt működést, ill. ügyességet  igényel ezért csak bizonyos életkor fölött végezhető.

Elég-e ha csak a szülő jelenik meg az orvosi rendelőben?
A gyermek jelenlététől kizárólag receptírás, leletmegbeszélés vagy szakorvosi javaslat kiállítása érdekében érkezők esetében tekinthetünk el. A gondozás során ugyanis fontos a gyermekek panaszainak meghallgatása is és  a kezelések sikere nagyban függ attól, hogy mennyire tudjuk bevonni  őket a terápiás eljárásokba.

Keressen bennünket bizalommal!   Kapcsolatfelvétel