Az ekcéma

Az ekcéma egy viszketéssel járó, krónikus, gyulladásos bőrbetegség. Európában a gyermekek 15-20%-t, míg a felnőtt lakosság 2-10%-t érinti. Döntően csecsemő- vagy kisded korban kezdődik, azonban a gyermekek jelentős része 3 éves korra meggyógyul. Gyakran társul szénanáthával, ill. asztmával.

Az ekcémában két fázis váltakozik. A nyugalmi szakaszban a bőr csak nagyon száraz, érzékeny és mindennapos krémezést igényel. A fellángolások idején azonban gyulladt, viszkető területek jelennek meg, ekkor fontos a gyógykenőcsök használata.

A betegség diagnózisa a bőrelváltozások szemrevételezésével történik. Sokszor segít, ha a beteg fényképet hoz bőrelváltozásairól. Kiegészítő vizsgálatot jelentenek az allergia tesztek. Kimutatott allergia esetén fontos az allergén kerülése legyen szó akár légúti allergénről (pl. poratka, penészgombák, állati szőrök, pollenek) akár ételallergiáról. 

Kezelés.

Fontos, hogy az ekcémás bőrt a nyugalmi és a gyulladásos időszakban egyaránt napi rendszerességgel kíméletesen tisztítsuk és hidratáljuk. Ezzel ritkíthatjuk a gyulladásos időszakok megjelenését és gyorsíthatjuk a gyógyulást. 

Tisztítás és fürdés. A bőrt alaposan, de óvatosan rendszeresen meg kell tisztítani.  A fürdés rövid időtartamú (max. 5 perc) és a víz hőmérséklete 27-30 ⁰C-os legyen! Kizárólag ekcémás betegeknek javasolt fürdető krémeket, fürdőolajokat, tusfürdőket használjunk! A gyógyszertárak által készített termékektől kezdve a kozmetikai cégek által gyártott fürdetőkig széles a választék. Hetente kétszer fürödjünk hipós vízben vagy sófürdőben a káros baktériumok eltávolítása érdekében. A hipós fürdések alkalmával 1-1,5 dl hipót tegyünk egy kád – kb. 150 l – vízbe. Sófürdőre legalkalmasabbak a Holt-tengeri készítmények.

A bőr rendszeres hidratálása csökkenti és ritkítja a steroidos krémek használatának szükségességét. A gyulladásos időszakban naponta kétszer, nyugalmi időszakban naponta egyszer használjunk testápolót. Testápolásra szintén találhatunk gyógyszertári készítményeket vagy gyári termékeket.

A beteg ruházata készüljön pamutból. Nem megfelelő a mohair, angóra és a sok műszálat tartalmazó öltözék, mert irritálja a bőrt és fokozza a viszketést is. Kerüljük a túlöltözést. Az ekcémás párnája ne legyen tollal töltve, lehetőleg mosható legyen. Az ágynemű huzatát gyakran cseréljük, és ne tartalmazzon sok műszálat.

Minél kevesebb vegyszert használjunk (illatosított kozmetikumok, fehérítők, fertőtlenítők, öblítők)!

Poratka-, penészgomba-, állatszőr- vagy pollen allergia esetén fontos ezek kezelése is.

A bőr gyulladásának fellángolása esetén nem ajánlatos a napozás. A nyugalmi időszakban viszont javasolt a mértékletes napozás.

Diéta. Kerülendők a citrusfélék (gyümölcslé formájában is), a kakaó, csoki, friss eper és javasolt a nyers tejtermék fogyasztás jelentős mérséklése. További diétás megszorítások csak az allergia tesztek eredményétől függően szükségesek. Fogyasszunk sok folyadékot!

Gyógyszeres terápia. Az ekcémás gyulladás fellángolásának sikeres kezelése és a hosszú nyugalmi időszak biztosítása sokszor türelmet és kitartást igényel a beteg és az orvos részéről egyaránt. Előfordulhat, hogy a doktor által kezdetben előírt terápia nem hozza meg a várt sikert, mert a különböző krémekre adott válasz egyénenként változhat. Ilyenkor ne váljunk bizalmatlanná, hanem ismételt viziten kérjünk más megoldást orvosunktól. Természetesen a bőrápolási- és életmódbeli tanácsok betartása nélkül nem lehet sikeres egyetlen terápia sem, így a gyógyuláshoz elengedhetetlen a beteg együttműködése.

A gyulladásos időszakban használt gyógyszerek egyik csoportja a steroidos krémek, másik csoportja pedig az úgynevezett calcineurin gátlók. 

A helyesen alkalmazott steroidos krémek gyors javulást hozhatnak mielőtt még a mindenki által rettegett mellékhatásaikat kifejtenék. A lakosság körében jelenlévő félelem a steroidos készítményektől leginkább tájékozatlanság eredménye. Nagyon hatékony, bár óvatosságot igénylő gyógyszer csoportot jelentenek. Sok betegségben, így az ekcémában is áttörést hozott megjelenésük. 

Bizonyos esetekben pl. a kényes területeken (arc, hajlatok, nemi szervek) lévő elváltozásoknál alkalmazhatjuk az úgynevezett calcineurin gátló kenőcsöket. 

Gyakori fellángolások esetében mind a steroidos krémekkel mind a calcineurin gátlókkal végezhetünk úgynevezett proaktív kezelést. Ennek során tartósan, de csak hetente 2x kenjük a problémás területeket a tünetmentes időszakban is, így jelentősen meghosszabbíthatjuk a csendes, panaszmentes időszakokat.

Nagyon súlyos esetekben szájon át szedett gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat.

A bőrgyógyászati központokban alkalmazott kiegészítő fényterápia sok ekcémás beteg esetében javítja a bőr állapotát.

Keressen bennünket bizalommal!   Kapcsolatfelvétel