A csecsemő táplálása 6 hónapos kor felett

A csecsemő kiegészítő-táplálását hat hónapos korban el kell kezdeni, mert ezt követően már nem fedezi szükségleteit a kizárólagos anyatejes táplálás ill. a kizárólagos anyatej pótló tápszer. 

Egy szoptatást ill. tápszeres etetést 1-3 hét alatt célszerü kiváltani szilárd táplálékkal. Kezdjük 7 hónapos korban a déli etetéssel. A déli etetés előtt adjunk kis mennyiségű főzeléket majd az adagot a következõ napokban fokozatosan növeljük. A főzeléket követően  szopik ill. tápszert kap a baba. A főzelék adagját fokozatosan emelve 1-3 hét alatt az étkezés teljes mértékben a bevezetett szilárd táplálékból áll. 8 hónapos kortól a délutáni etetés fokozatos helyettesítése következik, majd 9 hónaposan a vacsora, végül 10 hónapos korban a tízórai. Legutoljára a reggeli, majd az esti szoptatást ill. tápszeres etetést hagyjuk el.

Az első szilárd táplálékok lehetnek gabonák, gyümölcsök és főzelékfélék egyaránt. Figyelni kell az étel hatását, hogy nem vált-e ki allergiás tüneteket. Ezért az új ételek 4-5 nap különbséggel kövessék egymást, tehát 4-5 napon keresztül azonos szilárd táplálékkal próbálkozzunk. Abban az esetben, ha valamely új ételt a csecsemő nem fogyasztja szívesen, vagy problémát észlel a szülő (például hasmenést, kiütések megjelenését, következetes hányást), semmiképpen ne erőltesse annak folytatását.

A gabonák gluténmentesek (pl. rizs, kukorica, köles) és gluténtartalmúak (búza, zab, árpa, rozs) egyaránt lehetnek. Adhatjuk önmagában pép formájában vagy gyümölccsel keverve.

Ha a gyümölccsel kezdünk, akkor az alma és az őszibarack után a sárgadinnye, a meggy, a cseresznye, a jó minőségű, hámozott szilva, majd körte, déligyümölcsök (narancs, banán stb.) következnek. A gyümölcsöt kezdetben lé, majd pép formájában adjuk. Ne cukrozzuk és ne adjunk hozzá kekszet, babapiskótát. Friss hiányában mélyhűtött gyümölcs is adható.

főzelékfélék bevezetését burgonyával kezdjük, és a csecsemőkor idején leginkább ezzel történjen a sűrítés is. Ezen kívül sűrítésre használhatunk rizs, illetve kukoricapelyhet is. A burgonya után a sárgarépa, a cékla, a sütőtök, a saláta, a cukkini, a fehérrépa, a gesztenye, a brokkoli, a zeller, a kelbimbó, a spenót, a zöldborsó, a zöldbab és a spárga következzék. Kelkáposztát, karalábét, karfiolt csak 8 hónapos kor után próbáljuk meg. Spenótot, sóskát csak hetente egy alkalommal adjunk.

Gyorsfagyasztott alapanyagot használhatunk, de a csecsemő ne kapjon tartósítószert, festékanyagot, mesterséges édesítőt tartalmazó élelmiszert.

A zöldséget ill. gyümölcsöt passzírozással vagy turmixolással készítjük el (zöldborsó héját csak passzírozással lehet eltávolítani).

Darabosan csak akkor adjuk, ha már zápfogai is vannak, amelyekkel meg tudja őrölni a főzelékrészeket. A rágásra szoktatást általában 8-10 hónapos kor körül kezdjük úgy, hogy egy-egy nagyobb, de egészen puha darabot hagyunk a főzelékben, amit az ínyével összenyomhat a baba.

6-7 hónapos kortól adjunk húst is. (Fiatal állattól, zsírtalanított, elsősorban baromfi és sertés.) Húskészítményt, felvágottat ne használjunk.

Szálkamentes édesvízi hal adható, de gyakori allergiás panaszok miatt figyelni kell az esetleges nem kívánt reakciókra.

Hús pótlóként tojás is hasznos, de csak 8 hónapos kortól ajánlott a főtt tojásnak a szétválasztott sárgája, majd 1 év felett a fehérje bevezetése.

Tehéntejet 12 hónapos kor alatt ne kapjon a csecsemő, de sajtot, túrót, joghurtot már kis mennyiségben a főzelékben adhatunk 7-9 hónapos kortól. Amennyiben a családban allergiás megbetegedés van, ezek bevezetésével is várjunk 12 hónapos korig.

A főzelékbe 6-7 hónapos kortól növényi olaj adása is ajánlott (1 dl-hez 1 kávéskanál). Legjobb a hidegen sajtolt lenmagolaj.

Az ételt lehetőleg ne sózzuk és cukrozzuk. Nagyobb csecsemőnél alkalmazhatunk enyhe fűszerezést, pl. zöldpetrezselyem, kapor, fehérrépa, paradicsom stb.

1 éves kor alatt a méz és a gyógyteák esetleges pollentartalmuk miatt nem javasolhatók. Kakaó szintén 12 hónapos kor után adható.

Az olajos magvakat ne kapjon a baba az allergizálódás veszélye miatt.

Az étkezések száma 6 hónap fölött 4-5 és az egyszeri adag 200 - 250 ml legyen.

Jól szopó csecsemőnek a második félévben sincs szüksége ún. „követő” tápszerekre és tejpépekre. Utóbbi különösen káros lehet, mivel nagy mennyiségben tartalmaz módosítás nélküli, teljes tehéntejet.

Keressen bennünket bizalommal!   Kapcsolatfelvétel