Tanácsok búzaallergiásoknak

Az ételallergia kezelése csak szigorú diétával lehetséges. Amennyiben a gabonaallergia kisgyermekkorban alakul ki, úgy jellemezően az iskoláskor végére kinövik a gyermekek.

A gabonaallergiák közül leggyakoribb a búzafehérje allergia, ami nem egyenlő a glutén-érzékenység nevű autoimmun betegséggel. Gluténérzékenységben a glutén tartalmú gabonák (búza, rozs, árpa, zab) glutén tartalma okozza a betegséget és emiatt egy életre szóló gluténmentes diéta javasolt. Lisztérzékenységben a gluténmentes búzakeményítő fogyasztható.

A búzafehérje allergiás betegnél a tüneteket nem a búza glutén nevű fehérjéje okozza, hanem a búza másik összetevője. Emiatt csak teljesen búzamentes termékeket fogyaszthat, de a többi gluténtartalmú gabonát (rozs, árpa, zab) eheti.

A búza alapélelmiszer, tehát nagyon sok termék tartalmazza, mint lisztek, darák, zsemlemorzsa, kenyerek, péksütemények, pékáruk, tészták, sütemények, kekszek, egyéb élelmiszeripari termékek, amelyeknek mellőzése nehézségbe ütközik.

Mivel a kiegyensúlyozott táplálkozási ajánlás szerint energiaszükségletünk 50%-t gabonafélékből kell biztosítanunk nagyon fontos, hogy búzaallergia esetén a búzát más gabonafélével vagy pszeudogabonával helyettesítsük. Ezek lehetnek: rizs, kukorica, burgonya, köles, hajdina, quinoa, amarant, tápióka, zab, csicseriborsó, borsó, szója, édesburgonya, cirok, mandula, szentjánoskenyér, tökmag, szőlőmag, kókusz.

A különböző gluténmentes lisztkeverékek számos kombinációban tartalmaznak gluténmentes összetevőket. Így találhatunk köztük olyat amit a búzafehérje allergiás is fogyaszthat. 

Búzaallergiában keresztreakció alakulhat ki a fűfélékkel és gyomokkal.

Keressen bennünket bizalommal!   Kapcsolatfelvétel