Tanácsok poratka, penészgomba és állati szőr allergiásoknak

Az allergiás nátha kezelésének első és legfontosabb lépése az allergiát kiváltó anyagok lehetőség szerinti kerülése. Enyhe esetben ez akár tünetmentességet is hozhat így szükségtelenné válik a gyógyszeres kezelés.  Az intézkedések természetesen az adott allergén tulajdonságaitól függőek. 

 

1. A háziporatka allergia 

A háziporatkák egészen apró, szabad szemmel alig látható élőlények, amelyek mindenütt megtalálhatók környezetünkben. Különösen nagy mennyiségben található szőnyegekben, kárpitozott bútorokban, ágybetétekben, gyapjútakaróban, vastag függönyben, a gyermekek kitömött játékaiban. 

A poratkát elpusztítja: a 60 0C-on való mosás, 1-2 napos mélyhűtés majd mosás, ill. néhány óra a tűző napon és az ezt követő mosás.

A poratka allergiás beteg hálószobájában a felesleges textileket (díszpárna, ágytakaró, falvédő) lehetőség szerint távolítsuk el, a paplant, párnát 60 0C-on moshatóra cseréljük. Az ágyneműt, az ágynemű huzatot hetente mossuk ki 60 0C-on, kedvenc plüss állatot pedig 1-2 napos fagyasztás után alacsonyabb hőfokon.

Lakásunkban tartsunk 20 0C körüli hőmérsékletet, ill. lehetőleg alacsony legyen a páratartalom. A megfelelő páratartalom kialakításában segít ha gyakran szellőztetünk ill. a páramentesítők használata.  

Lehetőleg mosható padlóburkolat legyen a helyiségben, ha mindenképpen ragaszkodunk szőnyeghez, az mosható könnyű darab legyen, vagy természetes alapanyagút válasszunk, mint pl. tengerifűből készült szőnyeg. Minél kevesebb, nehezen portalanítható tárgy legyen szabadon, megkönnyítve a portalanítást. Ezért vagy tegyük zárt szekrénybe holmijainkat vagy a polcon levőknek zárható doboz legyen a tároló helyük. Takarításkor használjunk HEPA szűrős porszívót, amely a beszívott por nagy részét megköti. A portörlést mindig nedves ruhával végezzük. A takarítást lehetőleg ne az allergiás végezze.

Az ágymatrac atkamentesítésének legegyszerűbb, és legbiztosabb módja annak cseréje és az új matrac atkahuzattal történő bevonása (Az atka huzat olyan sűrű szövésű, amely nem engedi át a matrac belsejébe az atkákat. A mai drágább, modern ágymatracok többsége esetében már gyárilag ilyen tulajdonságú a felső matracréteg). A matrac porszívózással történő atkamentesítése nem hoz megfelelő atkaszám csökkenést. Természetesen az allergiás beteggel egy hálószobában alvó szobatárs ágyneműje, ill. ágymatraca estében is hasonló eljárást kell folytatni.

A fent felsorolt intézkedések első olvasásra rendkívül bonyolult, fárasztó és nem utolsósorban anyagilag megterhelő tortúrának tűnnek. Ha egyszerűsítjük, ill. könnyen portalaníthatóvá alakítjuk a szoba berendezését nem jelent majd megterhelést a rendszabályok betartása. Egy családi költségvetési terv pedig segít abban, hogy a költségesebb lépések ne egyszerre terheljék a családi kasszát. 

 

2. A penészgomba allergia 

penészgombák a gombák egy csoportja. Különböző felületeken változatos színű bevonatot képeznek. Egyes penészek károsak az egészségre, nagy tömegben termelt spóráikkal légzőszervi allergiás tüneteket idézhetnek elő. Megkülönböztetünk beltéren és kültéren panaszokat okozó gomba fajtákat.

Beltéri penészgombák: Penicillin félék (ecsetpenészek), Aspergillus félék (kannapenészek).

Kültéri penészgombák: Alternaria félék, Cladosporium félék (korompenészek), Mucor félék (fejespenészek).

A penész gomba allergiások egy része csak nyári, ill. őszi időszakban mutat tüneteket (Cladosporium, Alternaria, Helminthosporium).

A Penicillium (ecsetpenészek), Mucor (fejespenészek), Aspergillus (kannapenészek), Chaetonium Aureobasidium félékre allergiások viszont folyamatosan, egész évben panaszosak.

Nézzük mi a teendő penészgomba allergia esetén!

Lakáson belül.

Használjanak páramentesítőt! Tartsák a páratartalmat 50% alatt!

Használjanak légtisztító készüléket, és tisztítsák heti rendszerességgel!

Szüntessék meg a látható penészfoltokat! A szigetelés rendbetételével, száraz meleg fenntartásával, gombanövekedését gátló festékek, oldatok használatával a falak gombásodása megszűntethető, ha bizonyos esetben csak átmenetileg is. Külön figyelmet érdemelnek a vizes helyiségek, a kád, a mosdó mögötti fal, a csempefugák. Továbbá az ablakok alja, a mennyezet és a szobák "élei". Faszerkezetű házakban, dúsan lambériázott tetőterekben a farontó gombák elõfordulása lehetséges, fontos ezek rendszeres kezelése.

A lakás szárazzá tétele után sem szabad megfeledkezni a dohos bútorzat, drapériák, ruhák gombátlanításáról sem.

Nagy mennyiségű talajgombát tartunk lakásainkban a virágcserepekben. Penészgomba allergiásoknak ez nem ajánlott. 

Légkondicionáló berendezése szűrőjét gyakran cserélje ill. tisztítsa.

Kerüljék a pincét, garázst ahol a penészgomba nagyobb sűrűségben fordulhat elő.

Ételek közül a téliszalámi, a camambert és a rokfort sajt valamint az erjesztett italok érdemelnek mindenképpen említést magas "gombatartalom" miatt. Panaszok esetén ezek az  ételek kerülendõk.

Lakáson, házon kívül.

Talajban, korhadó, pusztuló növényeken, mezõgazdasági termõterületen mindenütt megtalálhatók, hideg tél kivételével egész évben okozhatnak panaszokat. Penészgomba allergiásnak igen veszélyes lehet a tavaszi, õszi séta a vastag avarréteggel borított erdõben.

Kerüljék a szénapajtát, a komposzttárolót ahol a penészgomba nagyobb sűrűségben fordulhat elő.

 

3. Állati szőr allergia

Számos haszon- és hobby állat él a környezetünkben, amelyek szőre, vizelete, nyála, hámja allergiás reakciót válthat ki az arra érzékenyekben. Leggyakoribbak a kutya, macska, nyúl, ló, tengerimalac és a hörcsög. Mivel jelenlétük állandó, tartós egész éves panaszt okoznak jelenlétükkel. Emiatt fokozott a veszélye hogy idővel asztmás problémák kialakulását is elősegítik. Bár egy barát elvesztése igen fájó, mégis tanácsos az allergiás környezetéből minden állat eltávolítása. Ugyancsak nem javasolt a cirkusz, állatkereskedések és istálló látogatása.

Keressen bennünket bizalommal!   Kapcsolatfelvétel