Tanácsok szójallergiásoknak

Az ételallergia kezelése csak szigorú diétával lehetséges.

A szója az élelmiszeriparban széles körben elterjedt állományjavító anyag. Különböző mártások, tejdesszertek, töltött csokoládék, húsipari készítmények tartalmaznak szójafehérjét. Tudományos kutatások szerint a szójalecitin a szójaallergiás betegek többségnél nem okoz tüneteket. A nem hidegen sajtolt szójaolaj is felhasználható és fogyasztható.

Hazánkban a szója nem alapja a magyar konyhának, így az ételkészítési technológia során könnyen helyettesíthető más alapanyagokkal.

Az alábbi élelmiszerek tartalmazhatnak szóját (a törvény szerint az élelmiszer címkén kötelezően feltüntetendő allergén a szója):

  • szója, szójaital, szójadesszert, tofu, szójaszósz, szójaolaj,
  • szóját tartalmazó felvágottak, konzervek, májkrémek,
  • szalámi ízesítésű ömlesztett sajtok, bizonyos mélyhűtött késztermékek
  • kész – és félkész ételkonzervek
  • instant készételporok
  • sütőipari termékek
  • édesipari termékek

Szójaérzékenység esetén kialakulhat keresztreakció földimogyoróra, dióra, egyes hüvelyesekre, de ezeket csak akkor kell elhagyni az étrendből, ha a beteg tüneteket tapasztal elfogyasztásuk után. A nyírfapollen esetén ugyancsak keresztreakció alakulhat ki.

Keressen bennünket bizalommal!   Kapcsolatfelvétel