+36 30 498 6668 (Uray Mónika)
+36 50 138 0608 (Dr. Kocsis Mária)
gyermektüdőgyógyász
+36 30 498 6668 (Uray Mónika)
+36 50 138 0608 (Dr. Kocsis Mária)
Az ételallergia kezelése csak szigorú diétával lehetséges.
A szója az élelmiszeriparban széles körben elterjedt állományjavító anyag. Különböző mártások, tejdesszertek, töltött csokoládék, húsipari készítmények tartalmaznak szójafehérjét. Tudományos kutatások szerint a szójalecitin a szójaallergiás betegek többségnél nem okoz tüneteket. A nem hidegen sajtolt szójaolaj is felhasználható és fogyasztható.
Hazánkban a szója nem alapja a magyar konyhának, így az ételkészítési technológia során könnyen helyettesíthető más alapanyagokkal.
Az alábbi élelmiszerek tartalmazhatnak szóját (a törvény szerint az élelmiszer címkén kötelezően feltüntetendő allergén a szója):
Szójaérzékenység esetén kialakulhat keresztreakció földimogyoróra, dióra, egyes hüvelyesekre, de ezeket csak akkor kell elhagyni az étrendből, ha a beteg tüneteket tapasztal elfogyasztásuk után. A nyírfapollen esetén ugyancsak keresztreakció alakulhat ki.
Keressen bennünket bizalommal! Kapcsolatfelvétel