Tanácsok szójallergiásoknak
Az ételallergia kezelése csak szigorú diétával lehetséges.
A szója az élelmiszeriparban széles körben elterjedt állományjavító anyag. Különböző mártások, tejdesszertek, töltött csokoládék, húsipari készítmények tartalmaznak szójafehérjét. Tudományos kutatások szerint a szójalecitin a szójaallergiás betegek többségnél nem okoz tüneteket. A nem hidegen sajtolt szójaolaj is felhasználható és fogyasztható.
Hazánkban a szója nem alapja a magyar konyhának, így az ételkészítési technológia során könnyen helyettesíthető más alapanyagokkal.
Az alábbi élelmiszerek tartalmazhatnak szóját (a törvény szerint az élelmiszer címkén kötelezően feltüntetendő allergén a szója):
- szója, szójaital, szójadesszert, tofu, szójaszósz, szójaolaj,
- szóját tartalmazó felvágottak, konzervek, májkrémek,
- szalámi ízesítésű ömlesztett sajtok, bizonyos mélyhűtött késztermékek
- kész – és félkész ételkonzervek
- instant készételporok
- sütőipari termékek
- édesipari termékek
Szójaérzékenység esetén kialakulhat keresztreakció földimogyoróra, dióra, egyes hüvelyesekre, de ezeket csak akkor kell elhagyni az étrendből, ha a beteg tüneteket tapasztal elfogyasztásuk után. A nyírfapollen esetén ugyancsak keresztreakció alakulhat ki.