Tanácsok tejallergiásoknak

A tej fogyasztása sok embernél okoz kellemetlen tüneteket, amely azonban nem minden esetben ételallergia következménye.

A laktózintolerancia esetén a beteg bélfalában hiányzik vagy kevesebb a tejcukor emésztéséért felelős enzim. Emiatt a tejcukor emésztetlenül halad át a vastagbélbe, ahol különféle gázok szabadulnak fel. Ennek következtében felfúvódás, puffadás, hasi görcsök, szelek fokozott távozása, hasmenés jelentkezik. Laktózintolerancia esetén csak laktózmentes vagy laktózszegény étrend javasolt, tehéntejmentes diéta nem.

Igazolt tehéntejfehérje-allergia esetén a diéta során el kell hagyni az étrendből a tehéntejet és a belőle készült élelmiszereket, a rejtett formában tehéntejet tartalmazó élelmiszer-ipari termékeket, a többi emlősállat tejét és az ezekből készült termékeket, valamint a borjú- és marhahúst. A laktózmentes termékek fogyasztása tejfehérje allergia esetén nem megfelelő, mert tejcukrot ugyan nem, de tejfehérjét tartalmaznak. 

Tejfehérjét tartalmazhatnak:

  • felvágottak, konzervek, májkrémek
  • sütőipari termékek
  • édesipari termékek (csoki, nápolyi, keksz, sütemény, fagyi, jégkrém)
  • szósz, öntet
  • fagyasztott és félkész termékek.

Az élelmiszer címkén a tejfehérje kötelezően feltüntetett allergén. Az élelmiszer csomagolásán a következő kifejezések utalnak tejfehérje jelenlétére: vaj, fölözött tejpor, tejföl, tejpor, tejszín, tejital, sajt, margarin, vajolaj, tejcsoki, zsírszegény tej, savó, savópor, savóital, savóprotein, kalcium kazeinat, natrium kazeinat, kazein, lactoferin, lactalbumin, laktoglobulin.

A tej helyettesítésére használhatóak olajos magvakból készült italok (mandula-, kesudió-, kókusz-, mogyoró, szójatej) és gabonatejek (hajdina-, köles-, quinoa- és rizstej). Ezek fogyaszthatók reggeli italként, müzlikhez, kásákhoz, főzésnél levesek, krémek, mártások készítéséhez.

Növényi főzőkrémek joghurt, tejföl, tejszín helyett használhatóak: kókusz-, rizs-, szója főzőkrém.

A yofu joghurtot helyettesítő szójakészítmény.  Majonézt a rizsből készített termékkel helyettesíthet.

Vaj helyett használjon: napraforgókrémet, olívaolajat, Bio növényi margarint, Liga margarint, Linco light margarint ill. vegán krémeket (csicseriborsó, köles, padlizsán stb.).

Sajt, túró helyettesítésére: tofu (szója), Violife termékek, , Nature Moi Plant Based termékek alkalmasak.

A tej és a tejtermékek étrendünk legmagasabb kalcium forrásai ezért tejmentes diéta esetén szükséges a kalcium és a D-vitamin pótlása.  Részesítse előnybe a hozzáadott kalciummal és vitaminokkal dúsított pótló termékeket. Gyermekeknek pedig speciális tápszer adása javasolt.

Bizonyos élelmiszerekben magasabb a kalcium tartalom így ezek gyakoribb fogyasztása javasolt:

  • olajos magvak
  • brokkoli, paraj, sóska, petrezselyemzöld, sárgarépa, csiperke
  • csicseriborsó, szója
  • gyümölcsök: banán, birsalma, ribizli, narancs, meggy
  • tojás, húsok.
  • Magas kalcium tartalmú ásványvizek fogyasztása is segít: Theodora Kékúti, Römerquelle, Mohai (150 mg/l feletti értéket keresse!). Ezeket használhatjuk főzésnél víz helyettesítőként is.
  • Fontos, hogy rendszeresen – minden főétkezés alkalmával - fogyasszon húst, halat, belsőséget, tojást, kagylót, szóját vagy olajos magvakat mivel a tej teljes értékű fehérjéi kiesnek a diéta miatt étkezéséből.

Keressen bennünket bizalommal!   Kapcsolatfelvétel