Tanácsok tojásallergia esetén

Az ételallergia kezelése csak szigorú diétával lehetséges, amit legalább egy, de még célszerűbb két évig tartani.

A diéta során a tojást teljes mértékben el kell hagyni az étrendből. A diétában tilos a tojás és a tojást tartalmazó termékek (tészták, sütő- és édesipari termékek) fogyasztása.

A tyúktojásra keresztreakciót adhat, így tüneteket okozhat, más állat tojása, a  szárnyas húsa ill. tolla is.

 A diéta viszonylag könnyen megvalósítható, mert a kereskedelemben kapható számos tojásmentes tészta, ill. tojásmentes édesipari és sütőipari termék.

A tojás helyettesítésére jól használhatók a tojáshelyettesítő porok (10 g por + 40 ml víz = 1 db tojás). A tojásallergia mellett tejfehérje, illetve szója allergia előfordulása esetén a tojásporok összetételéről szükséges a további tájékozódás, mert létezik olyan tojáshelyettesítő por, amelyik szóját, illetve tejport tartalmaz. Alkalmazható bundázott húsok, de még piskóta és rántotta is készíthető belőle. Tojás helyett használjunk tejet a panírozáshoz.

Lenmagból is készülhet tojáspótló. A magok vízbe áztatása, megfőzése után az összeturmixolt keverék zselés állományú és a dióra emlékeztető ízű lesz. Szintén jól alkalmazható sütemények elkészítéséhez.

Abban az esetben, ha a tojás szerepe a receptben az összetevők összetapasztása, például vagdaltak készítése során a tojás helyett sűrítő és zselésítő hatásuk miatt, jól alkalmazható a héjában főtt és melegen áttört, majd kihűtött burgonya, vagy a paradicsompüré is.

 

Keressen bennünket bizalommal!   Kapcsolatfelvétel