Tanácsok virágpor allergiásoknak

Az időszakos allergiás tüneteket legtöbbször növények virágpora (pollenje) okozza, bár a penészgombák szerepe is jelentős. Földrajzi területenként más és más virágporszemcsék válthatnak ki allergiás panaszokat. Hazánkban az évszakok alapján a pollenszezon három fő szakaszra bontható.

Február – márciusra a barkás növények (mogyoró, nyír), ill. számos egyéb fa (kőris, fűz, ciprusfélék, szil, tiszafa) virágzása jellemző.

Április - június számos fa (platán, tölgy, gyertyán, bükk), a füvek és a gabonafélék (rozs, zab, búza) időszaka.

Végül július – októberben a főszerep a gyomnövényeké. A fészkesek, libatop félék, csalánfélék, utifűfélék a legjelentősebb csoportok allergiás panaszok szempontjából.

A különböző virágporok szerkezete több-kevesebb hasonlóságot mutat (keresztreakció) és ezért az arra érzékenyekben az allergiás időszak mindhárom időszakra kiterjedhet.

A légköri virágporsűrűség (pollenkoncentráció) jól mérhető. 1989 óta Magyarországon is rendszeres pollenfigyelő szolgálat működik. A legfontosabb adat egy pollenről az, hogy az adott időszakban hány napon keresztül éri el azt a sűrűséget, amely már tüneteket vált ki. A folyamatos napi és heti jelentés adatai alapján a virágporra érzékenyek szabadtéri tevékenységüket jól tervezhetik.

Mit tehetünk az allergiás panaszokat kiváltó növény virágzása idején?

A virágpor sűrűsége reggel 6 óra és dél között általában nagyobb, ezért lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban ebben az időszakban! A lakás, az autó ablakait tartsák zárva! A lakás elkerülhetetlen szellőztetése éjszakára essen. Használjanak légkondicionálót, pollenszűrőt a lakásban, autóban. Ne használjunk ventillátort!

A szabadban használjanak maszkot a virágporok kiszűrésére!

Kimosott ruháikat ne szárítsák a szabadban. A levetett utcai ruházatukat ne tárolják a hálószobában!

A hajba ragadt nagy mennyiségű virágport esti hajmosással csökkenthetik.

Haza érkezéskor vízzel mossák le a csupasz bőrfelületeket (arc, kar, lábszár) a bőrre került pollenszemek eltávolítása érdekében.

Virágpor allergiások kerüljék a gyógynövény tartalmú teákat, szirupokat, bőrápoló szereket. Méz, propolisz, virágpor tartalmú készítmények fogyasztása szintén nem ajánlott.

 

Keressen bennünket bizalommal!   Kapcsolatfelvétel